Nie pragnij wiedzieć wszystkiego, bo we wszystkim będziesz nieukiem.
Demokryt
 

 Co to jest mydło naturalne, czyli trochę o reakcjach chemicznych…..

Jedną z reakcji chemicznych jest reakcja zmydlania tłuszczu przy udziale wodorotlenku sodu. Brzmi niepokojąco, zwłaszcza, że wodorotlenek sodu jest bardzo silnie żrącą substancją. Ale właśnie ta jego właściwość  jest podstawą w produkcji mydła. Nie można wyprodukować twardego mydła bez obecności tego składnika. Chociaż dawniej stosowano do tego celu odpowiednio przygotowany popiół drzewny zmieszany z wodą….

A tłuszcze? Tłuszcze, czyli w przypadku mydła z Pszczelej Dolinki – oleje palmowy i kokosowy -  to mieszanina  substancji zwanych kwasami  tłuszczowymi. To właśnie z tymi kwasami reaguje wodorotlenek sodu, tworząc  mydła sodowe.

Olej palmowy (kwas palmitynowy i oleinowy) + olej kokosowy (kwas laurynowy,  mirystynowy i palmitynowy) + wodorotlenek sodu = mydła sodowe i gliceryna

A dlaczego mydła sodowe a nie mydło sodowe? Bo, upraszczając, z każdego kwasu powstaje inne mydło:

Z kwasu palmitynowego – palmitynian sodu

Z kwasu oleinowego – oleinian sodu

Z kwasu laurynowego - laurynian sodu

Itd…….

Tak naprawdę przyrządzając domowe mydełko, produkujemy kilka różnych mydeł, zależnie od tego ile i jakich kwasów posiada tłuszcz, którego użyliśmy do produkcji.

Nasze świeże mydło, a właściwie mieszanka mydeł: palmitynianu sodu, oleinianu sodu, laurynianu sodu itd., jest jeszcze silnie żrącą (zasadową) substancją i musi dojrzeć, aby osiągnąć przyjazne dla skóry pH. Proces ten trwa około 8 tygodni w czasie których mydło pocięte na kawałki leżakuje sobie pod przykryciem.

I co dalej?

Po 8 tygodniach mydło naturalne jest gotowe do użycia. Ale nie w Pszczelej Dolince, tu jest troszkę inaczej…..

Podczas produkcji mydła,  a także później -  w trakcie jego leżakowania, zachodzą bardzo silne, intensywne reakcje z udziałem wodorotlenku sodu, silnie żrącej substancji.

Oczywiście nie mam na to dowodów naukowych, badań też nie prowadziłam, ale wątpię, by zostało coś cennego i odżywczego np. z miodu, gdy potraktujemy go wodorotlenkiem sodu.

Dlatego też miód, napary ziołowe, przeciery owocowo-warzywne, glinki, pielęgnujące olejki roślinne i maceraty dodawane są w drugim etapie produkcji mydła naturalnego. Surowe, czyste mydło zostaje wtedy uszlachetnione różnymi dodatkami, które nie mając już kontaktu z wodorotlenkiem sodu, zachowują swoje właściwości odżywcze i pielęgnujące.

Tak właśnie powstają mydełka z Pszczelej Dolinki. 

 

Wszystkie zdjęcia zamieszczone w niniejszej witrynie chronione są prawami autorskimi

Promocje

Developed in conjunction with Ext-Joom.com - templates for Joomla

Nowe produkty

Developed in conjunction with Ext-Joom.com - templates for Joomla

Góra

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej szczegółów w Regulaminie sklepu w części dotyczącej polityki prywatności. Czytaj więcej w Polityce prywatności.

  Akceptuję pliki cookies w tej witrynie.